Zesvoudig moordenaar schietpartij 't Koetsiertje in Delft mag met onbegeleid verlof

DELFT - Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz mag met onbegeleid verlof. Dat heeft de rechter besloten. Yilmaz zit een levenslange celstraf uit voor de schietpartij in café 't Koetsiertje in Delft in 1983.
Yilmaz werd tot levenslang veroordeeld voor het doodschieten van zes cafébezoekers. Waarom hij dat deed is nooit helemaal duidelijk geworden. In een documentaire ruim tien jaar later vertelde hij dat hij in paniek raakte nadat iemand hem 'kankerturk' noemde.
Volgens de rechter heeft de staat in 2001 bepaalde verwachtingen gewekt bij Yilmaz door hem in een tbs-kliniek te plaatsen. Daarmee kreeg hij recht op verlof en dat moet nu worden waargemaakt. Yilmaz mocht al op begeleid verlof, maar verzoeken aan de staatssecretaris om onbegeleid verlof werden tot nu toe steeds afgewezen.

Te weinig oog voor Yilmaz

In 2001 werd Yilmaz op nadrukkelijk verzoek van de staat in een tbs-kliniek geplaatst. 'Hij wil gratie en dat was toen ook een reële mogelijkheid', zegt Yilmaz' advocaat Romke Wybenga. 'Behandeling was daarvoor noodzakelijk.' In 2006 was de behandeling zo ver gevorderd dat onbegeleid verlof volgens de kliniek een mogelijkheid werd. Maar verzoeken daartoe werden steeds afgewezen.
Om die afwijzingen aan te vechten besloot Yilmaz naar de rechter te stappen. Die bepaalde donderdag dat de staatssecretaris de belangen van Yilmaz onvoldoende heeft meegewogen in zijn beslissingen. 'Het vonnis toont eigenlijk aan dat acht jaar lang nodeloos begeleiding heeft plaatsgevonden', zegt Wybenga.

Pijn van slachtoffers

De rechter kan zich de pijn en het onbegrip bij nabestaanden en slachtoffers voorstellen, staat in het vonnis. Maar verlof weigeren zou volgens de rechtbank betekenen dat zij bepalen hoe het verder gaat met de behandeling van de veroordeelde.
Er kunnen wel voorwaarden worden verbonden aan het onbegeleid verlof. Zo kan bijvoorbeeld de kans op een confrontatie tussen Yilmaz en nabestaanden of slachtoffers worden voorkomen.