Instellingen

Koning Willem-Alexander opent historische optocht in Tramsporen

DEN HAAG - TV West zendt donderdag de tweede aflevering uit van de serie 'Tramsporen'. Hierin is onder andere te zien hoe Koning Willem-Alexander de historische optocht opent.
De tweede aflevering van Tramsporen staat geheel in het teken van oud en nieuw.
Presentator Fred Zuiderwijk gaat op bezoek in het trammekka van Nederland, het Haags Openbaar Vervoer Museum.
Daar staat de oudste paardentram van ons land,een tram uit 1886 met een bovenverdiepingen waarop passagiers van de tweede klas in de buitenlucht moesten staan. Door de gladde oppervlakte was het veel minder hobbelig rijden in de tram dan in een koets. Ook de oude zomertram van Scheveningen waar Wim Sonneveld nog over zong is in het museum te zien. 

Historische optocht

En dan gaan we van enorm oud, naar het nieuwste van het nieuwste: de Avenio, een tram met veel ruimte die makkelijk is voor mensen met een beperking. In mei is deze nieuwe Haagse tram onthuld in Wildenrath (Duitsland) en afgelopen weekend kwam deze dan eindelijk naar Den Haag. Fred wacht hem samen met een aantal tramfanaten op.
Dit nieuwe pronkstuk dat de komende 30 jaar bepalend zal zijn voor het Haagse stadsgezicht, reed afgelopen zaterdag ook mee in de historische optocht van 25 trams langs de route van de eerste officiële tram in Nederland; van Scheveningen naar Den Haag. De Haagse tram bestaat nu 150 jaar en de hele stad komt kijken naar haar eigen geschiedenis. Fred krijgt de kans om mee te rijden uit de tram van zijn jeugd en ook koning Willem-Alexander, zelf tramfan, reist mee.

Uitzending

De 8-delige programmaserie Tramsporen is sinds 3 juli elke donderdag vanaf 17.00 uur te zien op TV West, hierna wordt de aflevering elk uur opnieuw uitgezonden. De uitzending is ook terug te zien op de website.