Instellingen

Zelfportret Leidse Rembrandt hangt nu in ruimtestation ISS

Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn
LEIDEN - Leiden is sinds kort aanwezig in het internationale ruimtestation ISS. Niet in de vorm van een astronaut, maar aan de wand van het van het ruimtestation, ruim 400 kilometer boven de aarde, want daar hangt een zelfportret van de Leidse Rembrandt uit 1629. Het gaat niet om het echte schilderij maar om een kopie daarvan.
Het echte schilderij hangt in de Alte Pinakothek, een kunstmuseum in München. Dat wil de kunstwerken van de Leidse schilder onder de aandacht brengen en is daarom begonnen met een project, myRembrandt. Mensen kunnen een kopie van Rembrandts zelfportret krijgen en bijvoorbeeld meenemen op vakantie. Het is de bedoeling dat ze foto’s ervan op sociale media plaatsen.
Een van de deelnemers is de Duitse astronaut Alexander Gerst, die nu in het ISS woont. De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR heeft de Rembrandt gescand en naar Gerst in de ruimte gestuurd. In het ISS rolde het schilderij vervolgens uit een printer. Als bewijs zette DLR een foto van het ISS-schilderij donderdag op Twitter.