Instellingen

Rustig WK op het Haagse Jonckbloetplein

DEN HAAG - De aanpak van de gemeente Den Haag, politie en bewoners tijdens het WK voetbal in de Haagse wijk Laakkwartier was de ‘beste in jaren’. Dat vindt Peter van Eijk, eigenaar van koffiehuis De Aanloop op het Jonckbloetplein. Daar kwam het in het verleden tijdens EK’s en WK’s regelmatig tot rellen, maar dit jaar bleef het rustig.
Op en rond het Jonckbloetplein werden voorzorgsmaatregelen genomen. Zo was samenscholing en alcohol op straat niet toegestaan en werden tramlijnen omgeleid. Ook kondigde de gemeente aan hard op te treden tegen relschoppers. Bij overtredingen zou snelrecht worden toegepast en bij ernstige misdragingen zou een relschopper het hele WK achter de tralies worden gezet.
Op een enkel incident na kwam het op het plein in Laakkwartier niet tot ongeregeldheden. Twee jaar geleden werd het plein nog ontruimd. Dat was dit jaar niet nodig - tot tevredenheid van bewoners, politie en de gemeente. Bewoners zijn vooral positief over het goede contact met de politie en de gemeente.

Initiatieven van bewoners

Ze werden allemaal per brief uitgenodigd om bij een van de overleggen tussen politie, gemeente en vertegenwoordigers van de wijk te zijn. Tijdens die vergaderingen is afgesproken dat bewoners het Jonckbloetplein af zouden verlaten als het uit de hand zou lopen. Ook werden supporters die daar verzamelden verteld dat er op het plein geen activiteiten zijn.
De gemeente wijst voor een verklaring van het rustige verloop vooral op de initiatieven die buurtbewoners zelf hebben genomen. Zo werd er veel samen voetbal gekeken, bij mensen thuis of op kleine schermen buiten. De politie liet dit toe, als er maar gelijk na de wedstrijd werd opgeruimd en mensen niet te lang bleven hangen. Agenten stelden zich benaderbaar op en waren duidelijk zichtbaar aanwezig, zegt een politiewoordvoerder.