Tentamenfraude op Haagse Hogeschool: opgaven vooraf te koop

DEN HAAG - Het is kinderlijk eenvoudig om aan tentamenopgaven te komen van de Haagse Hogeschool. HBO-studenten die ze willen hebben, kunnen ze op bestelling krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West.

Door Vincent Veenman en John van der Tol

Zo is bijvoorbeeld het tentamen Financiële Analyse van de opleiding Bedrijfskunde een dag voordat het tentamen plaatsvindt al in handen van Omroep West. Om zeker te weten dat het de juiste opgaven waren is na afloop het tentamen aan studenten getoond. Zij bevestigden vrijdag dat dit de opgaven waren die ze zojuist gemaakt hadden op de hoofdvestiging aan het Johanna Westerdijkplein in Den Haag.

Omroep West kreeg meerdere tentamens toegespeeld door bronnen die anoniem willen blijven. Die stellen dat studenten er honderden tot soms zelfs duizend euro voor over hebben om de opgaven vooraf in te mogen zien. Hoeveel studenten daadwerkelijk fraude hebben gepleegd is nog niet duidelijk.

Eerder fraude op Haagse Hogeschool, toen niet bewezen

De Haagse Hogeschool kwam eerder in opspraak, vanwege tentamenfraude. Een groep ICT-studenten zou toegang hebben tot het computersysteem van de hogeschool. Zij zouden al zeker vier jaar lang vooraf inzage hebben gehad in de tentamenopgaven en de antwoorden.

De Haagse Hogeschool liet naar aanleiding van die fraudezaak een onafhankelijk onderzoek doen door een recherchebureau, maar dat leverde niets op. Wel verscherpte de hogeschool het toezicht. Als gevolg daarvan werden zeven studenten geschorst, omdat ze voorkennis over tentamens zouden hebben.

Reactie Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool laat in een reactie het volgende weten: 'Wij zijn onlangs zelf naar buiten getreden met een aantal door ons ontdekte gevallen van fraude. De studenten die werden verdacht van fraude zijn toen direct geschorst, en worden momenteel gehoord. Deze gevallen zijn ontdekt in het kader van een onderzoek dat door bureau Hoffmann wordt uitgevoerd. Dit onderzoek is nog niet afgerond. We zullen Hoffmann vragen het huidige signaal en de daarin verwoorde nieuwe mogelijke feiten mee te nemen in hun verdere onderzoek. De HHS hecht zeer veel waarde aan de kwaliteit van haar tentamens en zal dan ook niet schromen harde maatregelen te nemen als daar aanleiding toe is.' 

Deel dit artikel: