Grote parkeergarage onder Tournooiveld in Den Haag

DEN HAAG - De bouw van een grote parkeergarage onder een van de mooiste plekken van Den Haag, het Tournooiveld, gaat door. De gemeente en de projectenontwikkelaar hebben daarvoor een overeenkomst getekend.
De bedoeling is dat in juli volgend jaar met de bouw van de garage wordt begonnen. Die gaat plek bieden aan 320 auto’s. Hij krijgt twee ingangen.
De plannen voor de garage zijn in nauwe samenwerking met bewonersorganisaties gemaakt door Sens Real Estate. Vandaar dat omwonenden, bedrijven en culturele instellingen in de omgeving het plan steunen.
Aanvankelijk was het idee om onder de korte zijde van het Lange Voorhout aan te leggen. Door de verschuiving naar het Tournooiveld wordt het Lange Voorhout nu ontzien van bouwactiviteiten. Zo hoeven de vele bomen aan het Lange Voorhout ook niet te sneuvelen. Voor de enkele bomen die zullen moeten wijken, worden nieuwe bomen terug geplant.

Oplossing voor groot probleem

De Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) is blij met deze ontwikkeling. ‘Dit initiatief komt uit de stad zelf. Het lost een groot parkeerprobleem op en bovengronds wordt deze historisch belangrijke plek sterk verbeterd doordat bovengrondse parkeerplaatsen op het Tournooiveld zullen verdwijnen. Het Tournooiveld wordt daarmee weer de entree naar de stad die het historisch gezien is geweest.’
Theo Heere van het Buurtschap Centrum 2005 is ook enthousiast. Hij wijst erop dat uit diverse onderzoeken blijkt dat er in dit deel van de stad een gebrek aan parkeerplekken is. En dat is alleen nog maar grote geworden sinds de herinrichting van het Voorhout. ‘Een droom die niet te verwezenlijken leek is waarheid geworden.’