Duizenden mensen lopen mee in een demonstratie tegen het Palestijnenbeleid van Israël

DEN HAAG - Op het Spuiplein in Den Haag doen zaterdagmiddag duizenden mensen mee aan een manifestatie tegen het Palestijnenbeleid van Israël. De protestbijeenkomst is georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee en enkele andere organisaties. De actievoerders lopen eerst naar het Vredespaleis en dan naar het Centraal Station.
De demonstratie is vooral gericht tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Bij bombardementen zijn al meer dan 100 doden gevallen. De Palestijnse ambassadeur in Nederland zei in een toespraak dat de bezetting door Israël nu echt snel moet stoppen. 'Bedankt dat jullie opstaan tegen de bezetting. Het zijn moeilijke weken voor de Palestijnen. Er liggen kinderen onder het puin.'
Hij richtte zich direct tot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 'We doen deze oproep vanuit de internationale hoofdstad van het recht. Meneer Netanyahu, u kunt deze oorlog beëindigen. Geef ons onze waardigheid en onafhankelijkheid terug. Vrede komt door gerechtigheid, niet door onderdrukking.'

Kritiek op Nederlandse media

Sprekers op het podium uitten veel kritiek op de Nederlandse media. Die zouden te veel de Israëlische kant en het Israëlische lijden benadrukken en te weinig oog hebben voor het lot van de Palestijnen. Rond half 5 verlieten de mensen het Spuiplein en begonnen ze aan de demonstratieve optocht door de stad, langs het Vredespaleis. De organisatie riep hen op 'om zich niet te laten provoceren' door raddraaiers.
Sommige demonstranten in Den Haag dragen borden met een hakenkruis. Op die borden staan de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar afgebeeld, met het teken = ertussen. De organisatie doet een dringend beroep op betogers om die vlaggen weg te halen, omdat verder demonstreren anders mogelijk wordt verboden. Veel mensen hebben het hakenkruis bord ingeleverd.

Wilders wil dat de demonstratie verboden wordt

PVV-leider Geert Wilders vindt het 'ongelooflijk' dat de politie en burgemeester van de stad dit tot nu toe toestaan. 'Is Nederland gek geworden?', liet Wilders weten. Hij vindt dat de demonstratie moet worden verboden en dat 'het tuig met die jihadvlaggen en vlaggen met hakenkruis' moet worden gearresteerd.
De ME bewaakt de ambassade van Israel, aan het Haagse Buitenhof.