Jozias van Aartsen: 'Anti-Israël demonstratie mocht pas beginnen na verwijderen hakenkruizen'

demonstratie spui hakenkruis
demonstratie spui hakenkruis
DEN HAAG - De demonstratie voor Palestina, afgelopen zaterdag, mocht van de politie pas beginnen nadat de borden met daarop onder meer hakenkruizen waren verwijderd. Dat blijkt uit een verklaring van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.
De afgelopen dagen was er veel kritiek van onder meer politieke partijen op het meedragen van de borden met de hakenkruizen tijdens het protest. Zaterdagmiddag kwamen duizenden mensen naar Den Haag om te demonstreren tegen het beleid van Israël inzake de Palestijnen. Op een paar borden was de Israëlische vlag te zien naast een hakenkruis met daarop tussen het '='-teken.

'Wel opgetreden'

Sommige partijen vinden dat daarmee een grens is overschreven en dat Van Aartsen dat niet had mogen toestaan. De burgemeester laat op zijn beurt weten dat er wel is opgetreden. 'Voordat de demonstratieve optocht door Den Haag begon, bleek dat een paar demonstranten een bord omhoog hield waarop onder meer een hakenkruis te zien was. De politie heeft de organisatoren aangegeven dat de demonstratieve optocht pas mocht beginnen als deze borden werden weggehaald. Nadat de borden waren verwijderd, liepen de demonstranten in een demonstratieve optocht door de stad die door de politie in goede banen is geleid,’ aldus zijn verklaring.

Aantal mensen wil aangifte doen

Een aantal mensen wil aangifte doen naar aanleiding van de uitingen die tijdens de demonstratie zijn gedaan. Het is niet aan de gemeente om daarover te oordelen, aldus de gemeente. 'Bij een aangifte bekijkt het Openbaar Ministerie of er sprake is van strafbare uitingen die eventueel kunnen worden vervolgd.'