Instellingen

Hof: Meer dan 4,5 jaar cel niet mogelijk voor doden Anneke van der Stap

RIJSWIJK - Het gerechtshof in Den Haag erkent dat de straf die dinsdag aan Ronald P. is opgelegd voor de doodslag op Anneke van der Stap veel te laag is. Maar het hof zegt niet anders te kunnen. P. bracht in 2005 Anneke van der Stap om het leven en is daarvoor veroordeeld tot 4,5 jaar cel.
P. is veroordeeld voor doodslag op Anneke van der Stap in 2005. Volgens het hof zijn er strafverzwarende omstandigheden, bijvoorbeeld dat P. al is veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius. De raadsheren zouden daarom een veel hogere straf willen opleggen, maar juist vanwege die eerdere veroordeling is dat niet mogelijk.
Het hof moet zich houden aan de maximumstraf die gold op het moment dat het strafbare feit werd gepleegd. In 2005 was de maximumstraf voor doodslag 20 jaar. Maar in Nederland worden straffen niet 'gestapeld'. Omdat P. al 15,5 jaar cel uitzit voor de het doden van Christel Ambrosius, kan het hof daarom nog maar maximaal 4,5 jaar cel opleggen voor de doodslag op Anneke van der Stap.
Eerder werd P.'s straf in de Puttense moordzaak al verlaagd van 18 naar 15,5 jaar cel, omdat in eerste instantie geen rekening was gehouden met straffen die hij al opgelegd had gekregen voor een aantal kleine vergrijpen als diefstallen.