Instellingen

Geen negatief zwemadvies na vondst dode kleine mantelmeeuwen op Scheveningen

DEN HAAG - Er is geen negatief zwemadvies afgegeven voor het Zuiderstrand op Scheveningen. Woensdag zijn hier op het strand tientallen dode kleine mantelmeeuwen aangespoeld. Maar volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland is er geen aanleiding om een zwemverbod in te stellen.
Hoe de vogels om het leven zijn gekomen, is nog niet duidelijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt de vogels. Daarbij wordt alleen gekeken of de doodsoorzaak vogelgriep is. De uitslag van dit onderzoek wordt pas in de loop van volgende week verwacht.
Ook het Haagse Vogelasiel De Wulp tast in het duister over de doodsoorzaak. Zij hebben nooit eerder meegemaakt dat er zoveel vogels van dezelfde soort dood zijn aangetroffen. Mogelijk gaat het om een vergiftiging, maar dan is het wel opmerkelijk dat alleen kleine mantelmeeuwen het slachtoffer zijn.

Zwemwaterkwaliteit

Volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland zijn de dode kleine mantelmeeuwen allemaal ter hoogte van het Zuiderstrand gevonden. Langs de kust van Zuid-Holland zijn verder geen dode vogels aangetroffen. Er wordt daarom uitgegaan van een incident.
Rijkswaterstaat onderzoekt de zwemwaterkwaliteit om de twee weken. Op de website zwemwater.nl staat vermeld dat de algemene kwaliteit van het zwemwater bij Scheveningen Zuiderstrand uitstekend is. Volgens de gemeente Den Haag is dat de huidige situatie, maar de Omgevingsdienst Midden-Holland kan dit nog niet bevestigen.