Vluchtelingen moeten weg uit Haagse Sacramentskerk

DEN HAAG - De vluchtelingen die nu nog in de Haagse Sacramentskerk verblijven, moeten daar voor 2 september weg. Uit een inspectie van de brandweer zou blijken dat de situatie er niet veilig is, heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen de vluchtelingen laten weten.
In de kerk aan de Sportlaan verblijven al bijna twee jaar asielzoekers uit onder meer Afghanistan, Irak en Egypte. Op dit moment zijn dat er nog 64. Een deel van hen zat eerder in het tentenkamp op de Koekamp.
Het gaan om zogenaamde vreemdelingen zonder verblijfstatus: mensen die eigenlijk terug moeten naar het land waar zij vandaan komen. Maar de vluchtelingen en de mensen van het steuncomité Vluchtkerk vinden dat dit in de praktijk onmogelijk is. Zij wijzen erop dat bijvoorbeeld een land als Irak – waar veel van de asielzoekers vandaan komen – op dit moment erg onveilig is.

Verantwoordelijkheid bij Rijk

Burgemeester Van Aartsen wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor de vluchtelingen in eerste plaats bij het Rijk ligt. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zou met een oplossing moeten komen, maar dat gebeurt niet.
Mede na druk uit de gemeenteraad heeft de gemeente de asielzoekers al eerder aangeboden om naar een gebouw aan de Zilverstraat te verhuizen. Daar worden in de winter daklozen ’s nachts opgevangen.

Negatieve ervaringen

De vreemdelingen weigeren dat. Zij vinden het pand ongeschikt, onder meer omdat ze er alleen ’s nachts terecht kunnen en omdat er veel bewakers in uniform rondlopen. Dat zou negatieve ervaringen bij hen oproepen.
Wat er nu met de vluchtelingen gaat gebeuren is onduidelijk. Sommigen vrezen dat ze uiteindelijk op straat zullen terechtkomen.

'Nog een keer praten'

GroenLinks in de Haagse gemeenteraad hoopt dat burgemeester Van Aartsen nog een keer met Teeven gaat praten om een uitweg te vinden, zegt fractievoorzitter Inge Vianen. Als dat niet lukt, zou de kerk op orde moeten worden gebracht door de gemeente, zodat de vluchtelingen er toch kunnen blijven.