Opstelten: 'Veel Nederlanders aan boord van neergestort toestel Malaysia Airlines'

DEN HAAG - Een vliegtuig van Malaysia Airlines, dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, is neergestort bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. De luchtvaartmaatschappij meldt 'het contact met het toestel te zijn verloren'.
Het gaat om een Boeing 777 met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden. Volgens minister Opstelten zijn er 'veel Nederlandse slachtoffers'. Hij noemde geen aantallen. Op internet wordt gesproken over 'slachtoffers uit Den Haag, Leimuiden en Voorburg'.
Zeker 22 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels, Thomas Cook en VakantieXperst zaten mogelijk aan boord van het vliegtuig. Zij hadden de vlucht naar Kuala Lumpur geboekt via die reisorganisatie. D-Reizen opent donderdagavond een informatienummer voor ongeruste familieleden.

Uitzoekwerk

Tussen de 20 en 30 Nederlands sprekende reizigers hebben hun ticket via WorldTicketCenter.nl en vliegtickets.nl geboekt, zegt directeur Bob Rus tegen het ANP. Een exact aantal kon hij nog niet noemen, omdat het uitzoekwerk nog bezig is.
Minister-president Mark Rutte heeft donderdagavond gereageerd op het nieuws. ‘Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied.’

Medeleven

Rutte laat weten onderweg naar Nederland te zijn ‘om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen’. Hij heeft inmiddels contact gehad met de president van Oekraïne. ‘Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.’
Ook premier Mohammad Najib Tun Abdul Razak van Maleisië is ‘geschokt’ door de berichten over net neerstorten van het vliegtuig. De regeringsleider van het Aziatische land heeft een ‘onmiddellijk onderzoek’ gelast, meldt de BBC.

Condoleanceregister

Op internet is inmiddels een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van de crash in Oekraïne. Volgens een adviseur van de Oekraïense regering zijn alle inzittenden van het vliegtuig naar Kuala Lumpur omgekomen.