Bemiddeling in ruzie tussen gemeente en wijkvereniging De Kruin

DEN HAAG - De wijkvereniging De Kruin hoeft voorlopig het pand aan de Acaciastraat in Den Haag nog niet te verlaten.
Een mediator gaat bemiddelen om het conflict tussen de bewonersorganisatie en de gemeente tot een goed einde te brengen. Doel daarvan is wel dat er een akkoord komt over een vervangende, passende huisvesting.
Tussen De Kruin en de gemeente Den Haag was een forse ruzie ontstaan. Voormalig wethouder Marnix Norder wilde de grond verkopen als vrije kavels om er huizen op te bouwen. De wijkvereniging was echter al veertig jaar in het pand gevestigd en wilde niet wijken.

Steun in politiek

PVV-raadslid Daniëlle de Winter diende begin juni een motie in om ervoor te zorgen dat er een mediator aan de slag ging. Die werd gesteund door een meerderheid in de politiek.
Het college van burgemeester en wethouders neemt dat idee nu ook over, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. ‘Om uit de impasse te raken die de afgelopen maanden is ontstaan onderschrijven wij de toegevoegde waarde van een mediation traject. Wij zien dit als een kans voor constructief overleg met De Kruin over een nieuwe locatie,’ aldus het college.

December meer duidelijkheid

Uiterlijk 5 december van dit jaar moet duidelijk zijn of de mediator slaagt. Tot die tijd vinden er geen onomkeerbare handelingen plaats. Zo wordt de vaststelling van het bestemmingsplan ook uitgesteld. Ook wordt De Kruin niet de huur opgezegd tot die datum.
De mensen die al een kavel hebben gekocht, kunnen daar nu nog van af.