Ottertunnel Nieuwkoop uitgesteld: ‘Liever een chagrijnige dan een dode otter’

NIEUWKOOP - De ottertunnel in Nieuwkoop laat nog even op zich wachten. Het geld voor de aanleg van de tunnel is weliswaar binnen, maar een versnelde aanleg blijkt volgens Natuurmonumenten te duur.
Boswachters willen een ottertunnel aanleggen onder de provinciale weg bij de Nieuwkoopse Plassen, voor een veilige oversteek. Via een inzamelingsactie is 20.000 euro ingezameld. ‘Genoeg voor een tunnel, maar niet genoeg voor een versnelde procedure’, verklaart medewerker Juriaan van Leeuwen. 
Volgens een woordvoerder van de gemeente moet er voor de aanleg technisch onderzoek worden verricht: ‘De tunnel komt onder de weg. Wij zoeken uit hoe dit het beste kan gebeuren.’
Om te voorkomen dat er tot die tijd een otter wordt doodgereden, werkt Natuurmonumenten aan een tijdelijke oplossing. Zo wil de organisatie rasters aanleggen, om te voorkomen dat een otter oversteekt. Niet ideaal, geeft Van Leeuwen toe. ‘Maar: Liever een chagrijnige otter, dan een dode otter. Niet kunnen oversteken is niet leuk. Maar het verkleint de kans dat hij wordt aangereden wel enorm.’

Otter doodgereden in Gouda

Na de zomervakantie moet er meer duidelijkheid komen. ‘Er komt een tunnel, misschien wel meerdere, alleen duurt het langer dan gehoopt’, aldus Van Leeuwen.
Begin dit jaar doken voor het eerst sinds 1976 weer otters op in het gebied. Begin dit jaar bleek hoe kwetsbaar de beestjes zijn, toen op de A12 bij Gouda een otter werd doodgereden.