Instellingen

Vlaggen halfstok en klokgelui op dag van nationale rouw

De Nederlandse vlag op het gebouw van de Eerste Kamer hangt halfstok in verband met de vliegramp in Oekraine.
De Nederlandse vlag op het gebouw van de Eerste Kamer hangt halfstok in verband met de vliegramp in Oekraine.
DEN HAAG - Nederland heeft woensdag voor het eerst sinds 1962 weer een dag van nationale rouw. Eerder deze week zei minister-president Rutte dat dit niet bij onze traditie paste. Maar dinsdagavond kondigde hij alsnog een dag van nationale rouw af.
Woensdag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne aan in Eindhoven. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van nabestaanden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en andere hoogwaardigheidsbekleders zullen hier ook bij aanwezig zijn.
Na de landing van de twee militaire vliegtuigen in Nederland volgt een trompetsignaal en wordt er een minuut stilte in acht genomen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

Vlaginstructie

Vanwege de dag van nationale rouw zullen woensdag op alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok hangen. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland is verzocht dit ook te doen.
Verder kunnen op verschillende momenten van de dag kerkklokken worden geluid. Dit laatste geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. De aankomst van de eerste slachtoffers van de vliegramp in Eindhoven wordt om 16.00 uur verwacht.
Voor zover bekend zullen er geen andere maatregelen gelden tijdens deze dag van nationale rouw. Winkels mogen in principe open blijven, evenementen mogen doorgaan en inwoners mogen de vlag bij hun huis halfstok hangen.