Instellingen

Voor een half miljoen euro woon je in de oude watertoren Naaldwijk

NAALDWIJK - De monumentale watertoren in Naaldwijk krijgt mogelijk een nieuw leven. Architecten en makelaars willen er een luxe appartementengebouw naast bouwen en onder de koperen koepel een penthouse maken van drie verdiepingen.
Daarmee komt er mogelijk een einde aan jaren gebakkelei over de toekomst van de leegstaande watertoren. Eerdere ontwerpen werden telkens afgewezen, omdat de toren beschermd is als rijksmonument. Er mochten geen balkons aan worden bevestigd of grote ramen in gemaakt. In het nieuwe plan bljft het bouwwerk in stand en komen de meeste voorzieningen als liften in de nieuwbouw naast de toren.
Architect Rene Hoek heeft het ontwerp laten uitprinten in 3D, zodat inwoners van Westland het complex kunnen zien. De bouw van de appartementen gaat alleen door, als 70 procent is verkocht. Het penthouse heeft een oppervlakte van 300 vierkante meter en 360 graden uitzicht naar Rotterdam en Den Haag. De vraagprijs is ruim 1,1 miljoen euro. De appartementen in de toren ernaast moeten zeker 525.000 euro kosten. 
Eerste kopers melden zich
Volgens makelaar Rijnpoort is er nu al vraag naar de woningen. Het gaat om mensen die hun vrijstaande woning willen verruilen voor een gelijkvloers appartement op een 'unieke locatie'. Volgens Rene Hoek is het penthouse 'het mooiste van Nederland' door de bijzondere lichtval onder de koperen koepel. In de top wordt een klein gat gemaakt, zoals in het Pantheon in Rome.
De watertoren in Naaldwijk is 1930 en een ontwerp van de bekende architect Hendrik Sangster. Het is al jaren niet meer in gebruik voor de opslag van water, maar geldt wel als een beeldbepalend baken van Naaldwijk. Het gebouw is in de verre omtrek te zien.