Forse stijging overlast psychiatrische patiënten

DEN HAAG - In onze regio is de overlast van psychiatrische patiënten het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus. In Ouderkerk steeg het aantal meldingen zelfs met 500 procent.

Landelijk kwamen er in 2013 ruim 52.000 meldingen bij de politie binnen over incidenten met verwarde of overspannen personen, een stijging van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om kleine opstootjes, maar ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving.

Zorgpremie

De stijging komt volgens Thees Gernler, manager GGZ bij  Parnassia in Den Haag doordat sinds 2013 psychiatrische patiënten die geen zorgpremie betalen, niet meer worden behandeld. ‘Ik denk dat iedereen zich hele grote zorgen moet maken als we dit niet oplossen’, zegt Gernler. ‘Het wordt ernstiger naarmate je meer van dit soort mensen op straat krijgt.’

Politie

De overlastgevers bezorgen de politie handenvol werk. Vaak treffen agenten dezelfde verwarde personen bij een incident en zijn hier uren mee bezig, signaleert een woordvoerder. Volgens Gernler moeten lokale overheden en instanties ‘de koppen bij elkaar steken’ om het probleem op te lossen.

Deel dit artikel: