UPDATE Van Aartsen: Geen grenzen overschreden bij pro-Palestina demonstratie

DEN HAAG - Bij de pro-Palestina demonstratie in de Haagse Schilderswijk zijn donderdagavond geen grenzen overschreden. Dat zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen desgevraagd tegen Omroep West. 'Ik heb geen signalen over gekregen', zegt de woordvoerder na afloop van de demonstratie.
Volgens hem zijn er duidelijke grenzen afgesproken door het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente. Er zijn geen arrestaties verricht en dus zijn er volgens de woordvoerder geen strafbare grenzen overschreden. Burgemeester Van Aartsen wil verder geen toelichting geven.
Op Twitter duiken verschillende berichten op dat er anti-Joodse uitlatingen zijn gedaan. Een woordvoerder van de Haagse politie zegt dat er onvoldoende aanleiding was om arrestaties te verrichten. Wel is een verslaggeefster van de website GeenStijl.nl voor haar eigen veiligheid meegenomen naar het politiebureau, nadat ze door een aantal demonstranten zou zijn bedreigd. Volgens de woordvoerder gaf de journaliste zelf aan weg te willen.

Foto op GeenStijl

De ophef ontstond nadat een aantal demonstranten een foto van zichzelf terugzag op GeenStijl. Maar volgens een woordvoerder van de politie waren de bedreigingen niet van dusdanige aard dat er meteen iemand is aangehouden. Het zou uitsluitend zijn gegaan om een blikje frisdrank dat door een omstander tegen haar hoofd werd gegooid. 'Wel staat het de verslaggeefster vrij om aangifte te doen, dan kan worden bekeken of er al dan niet sprake was van een strafbaar feit', zegt de politiewoordvoerder.
De betrokken journaliste zegt tegen Omroep West dat ze inderdaad heeft aangegeven dat ze weg wilde. Bovendien zag de politie daar volgens haar zelf ook de noodzaak van in. Ze heeft een klein uur op het politiebureau gezeten. Of ze inderdaad aangifte gaat doen, wil de journaliste van GeenStijl niet zeggen. Volgens haar zijn er wel degelijk grenzen overschreden, omdat haar persvrijheid is aangetast. 'Het is mij onmogelijk gemaakt om op de openbare weg verslag te doen', zegt Annabel Nanninga. 'Bovendien is er opgeroepen tot geweld tegen de Joden.'

Bivakmutsen

Bij de demonstratie in de Haagse Schilderswijk waren donderdagavond tientallen mensen aanwezig. Een aantal van hen zou de zogenoemde 'Isis-vlag' bij zich hebben gedragen. Ook zouden er mensen met bivakmutsen op hebben gelopen. De demonstratie duurde tot 21.30 uur. Er kwamen tientallen mensen op af.
Eerder was er ophef over posters die oproepen om te komen demonstreren. Die waren over reclameposters voor de musical 'Anne' heengeplakt, die draait om het leven van Anne Frank.
Volgens de PVV in de Haagse gemeenteraad is er tijdens de demonstratie opgeroepen tot geweld tegen Joden en zouden journalisten zijn bedreigd. De partij heeft daarom raadsvragen gesteld.

Kritiek

Na een eerdere demonstratie in Den Haag kreeg burgemeester Van Aartsen van verscheidene kanten kritiek. Toen droeg een aantal demonstranten hakenkruizen met zich mee. De Joodse organisatie CIDI heeft daar aangifte van gedaan. Ook was er een gesprek tussen de organisatie en Van Aartsen.