Anti-Joodse demonstratie van donderdag in Schilderswijk schokt ambassadeur Israël

DEN HAAG - De Israëlische ambassadeur Haim Divon in Den Haag is ‘absoluut geschokt’ door de antisemitische demonstratie van radicale moslims donderdag in de Haagse Schilderswijk. Hij zegt tegen Omroep West ‘bezorgd’ te zijn.

‘Toen ik de beelden van de demonstratie zag, leek het op een demonstratie in Syrië of Irak, maar toen realiseerde ik me dit is vlakbij hier Den Haag, ongelofelijk’, zegt Divon. ‘Ik hoop dat de autoriteiten vanaf nu wel daadkrachtig optreden, want als ze dat niet doen blijft het doorgaan en neemt het toe omdat de demonstranten zich vrij wanen.’

Antisemitische incidenten bij eerdere demonstraties

Tientallen radicalen moslims scandeerde gisteren in de Schilderswijk volgens aanwezige journalisten onder meer 'dood aan Israel' en ook zou de Hitlergroet zijn gebracht. Er werden door de aanwezige politie geen demonstranten gearresteerd.

Bij eerdere pro-Gaza-demonstraties in Den Haag waren er afgelopen weken ook al antisemitische incidenten. Tijdens een bijeenkomst aan het Spuiplein werden hakenkruisborden in de lucht gehouden en radicale moslims scandeerden tijdens een demonstratie aan het Hobbemaplein ook al ‘dood aan de Joden’.

'Demonstraties zijn een aanmoediging tot geweld'

‘Dit soort antisemitische demonstraties zijn een aanmoediging tot geweld’, zegt de ambassadeur Divon. ‘Kort na een soortgelijke demonstratie zijn de ramen ingegooid bij de Nederlandse opperrabbijn Jacobs.’  Het OM liet eerder vandaag al weten onderzoek te doen naar de antisemitische teksten tijdens de demonstratie.

Deel dit artikel: