Producent film Michiel de Ruyter verklaart Den Haag oorlog

DEN HAAG - Filmproducent Klaas de Jong stelt de gemeente Den Haag aansprakelijk voor het niet doorgaan van de filmopnames van ‘Michiel de Ruyter’ op het Binnenhof. Er zou vanaf zaterdag gefilmd worden, maar de opnames zijn nu verplaatst naar Middelburg.
De producent zegt dat Den Haag daarvoor al maanden geleden mondelinge toestemming heeft gegeven voor twee draaidagen op het Binnenhof. Maar de vergunning werd niet verstrekt. Volgens de gemeente heeft de producent allerlei gegevens over de 120 crew en cast niet op tijd aangeleverd.
De Jong ontkent dat. 'We hebben die spullen direct woensdag ingeleverd. Daarna heeft het twee dagen geduurd voordat we langs mochten komen om daarover te praten. Dat is belachelijk, als we zes maanden terug al afspraken daarover hebben gemaakt.' De scenes op het Binnenhof zijn cruciaal voor het verhaal. 'De film gaat schade lijden en er hangt ook een prijskaartje aan als we dit soort operaties moeten afblazen.'
Den Haag timmert de laatste jaren juist aan de weg als decor voor allerlei films. Op het gemeentehuis is een filmcoördinator aangesteld die de producenten op weg moet helpen. In het AD noemt Klaas de Jong deze man 'een incompetente machtswellusteling en de reden dat producenten niet meer naar Den Haag komen'.