Instellingen

Haagse jongens geroemd om heldendaad op strand Scheveningen

DEN HAAG - Een heldenonthaal in de brandweerkazerne van Scheveningen en met een oorkonde en een cadeaubon weer naar huis. Sander (9) en Hidde (12) zijn maandag in het zonnetje gezet, omdat een zwemmer zijn leven aan de jongens te danken heeft.
De twee waren afgelopen donderdag een dagje naar het Scheveningse strand toen ze een man met zijn hoofd tegen de rotsen zagen botsen. 'Even later zagen we hem in het water liggen en ik dacht dat hij zijn adem inhield', zegt Hidde. 'Maar toen ik hem een tikje gaf voelde hij als mijn dode opa.'
Sander en Hidde wisten meteen dat het foute boel was. Sander: 'Hij was helemaal blauw en er kwam schuim uit zijn mond.' De jongens twijfelden geen moment en alarmeerden brandweerlieden die vlakbij aan het oefenen waren. 'We zeiden dat er een man al meer dan drie minuten in het water lag.'

'We zijn er trots op'

De brandweer heeft het slachtoffer met een surfplank uit het water gehaald. Daarna is hij gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Sander en Hidde voelen zich stiekem ook wel een beetje helden. 'We zijn er trots op. En onze ouders en de brandweer ook', zegt Hidde lachend.
Met een oorkonde een cadeaubon van 50 euro en een snoeppizza werden de jongens bedankt voor hun alerte optreden. Tot slot mochten Sander en Hidde zich nog even uitleven in een wagen van de strandpolitie door de sirene aan te zetten.