Ruiten bewoners Ter Haarkade Leiden ingegooid, spanning rond moskee wellicht oorzaak

LEIDEN - Bij huizen aan de Ter Haarkade in Leiden zijn maandagnacht ruiten ingegooid. 'Er is aangifte gedaan', laat een politiewoordvoerder weten. De politie doet onderzoek. Zondagnacht zouden er ook al ruiten zijn vernield. De bewoners reageren geschrokken: 'De sfeer wordt steeds grimmiger.'

Volgens de bewoners van de Ter Haarkade is de weerstand die er in de straat heerst tegen de komst van een nieuwe moskee de oorzaak is van het geweld. 'Als je tegen de komst van de moskee bent, ben je meteen een racist', zegt een bewoner. 

De bewoners zijn bang dat dit 'het begin van nog meer terroristische pesterijen is.' Afgelopen weekend werden bij twee woningen op de Ter Haarkade de ramen ingegooid, op dinsdag zijn de ramen nog niet gemaakt.

Leefbaar Leiden

Politieke partij Leefbaar Leiden wijt de 'oplopende spanningen' in de wijk ook aan de bouw van de nieuwe moskee in de straat. Volgens Leefbaar Leiden zijn de huizen rondom de nieuwe moskee onverkoopbaar geworden sinds bekend werd dat er een islamitisch centrum komt.

De burgemeester zou garant staan voor de veiligheid van de bewoners, maar daar hebben we tot op heden niets van gehoord', reageert Tomas Kok van Leefbaar Leiden.

'De politie komt niet verder dan het advies online aangifte te doen. Het lijkt er op dat de bewoners aan hun lot worden overgelaten. Bij deze roep ik het college op direct maatregelen te treffen om de bewoners en hun eigendommen te beschermen, te beginnen met politie-inzet en camerabewaking. Dit moet nu stoppen.'

Lenferink op vakantie

Burgemeester Henri Lenferink is op dit moment op vakantie in eigen land, zegt een woordvoerster van de gemeente. Hij heeft zich maandag laten informeren over de incidenten en dinsdag heeft hij adviseurs bij zich geroepen om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

 

Meer over dit onderwerp:
leidenter haarkadeingooienruitenramen
Deel dit artikel: