Van Aartsen: strengere regels vlaggen en leuzen bij demonstraties

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Van Aartsen wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij heeft het OM verzocht om de regels voor getoonde vlaggen en geuite teksten nog eens te bekijken.

Van Aartsen antwoordt dat op vragen van de gemeenteraad over een demonstratie waarbij anti-Joodse leuzen werden gescandeerd.

Naar aanleiding van de demonstratie is er een online-petitie gestart, waarin om het aftreden van Van Aartsen wordt gevraagd. Dit omdat Van Aartsen niet zou hebben ingegrepen. De petitie is inmiddels door ruim 15.000 mensen getekend.

De burgemeester zegt 'diep geraakt te zijn door de onheuse en onterechte aantijgingen'. Eerder verklaarde een woordvoerder tegenover Omroep West dat er tijdens de demonstratie geen grenzen zijn overschreden. 

In een persverklaring schrijft Van Aartsen nu dat hij nooit over 'morele' grenzen heeft gesproken.

Van Aartsen zou de anti-semitische uitingen juist in 'niet mis te verstane zinnen' hebben veroordeeld.  Verder hebben de gemeente, politie en justitie al meerdere malen gesproken over strenger optreden tegen 'weerzinwekkende teksten en verwerpelijk vlagvertoon'.

 

Deel dit artikel: