PVV: Van Aartsen moet direct opstappen

DEN HAAG - De PVV in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen per direct opstapt. Dat heeft de partij dinsdagavond laten weten. Volgens de PVV heeft Van Aartsen 'niets te zoeken in de stad van recht en vrede'.

De fractie is niet tevreden over de antwoorden die Van Aartsen gaf op vragen van de gemeenteraad. Die waren gesteld na een demonstratie waarbij anti-Joodse leuzen werden gescandeerd. Het protest zorgde voor veel kritiek aan het adres van Jozias van Aartsen.

'Wij hebben de burgemeester gevraagd om de betreffende demonstranten op te sporen en te vervolgen. Helaas bevestigt zijn reactie op onze schriftelijke vragen dat wij van Van Aartsen geen daadkracht hoeven te verwachten', staat in de verklaring van de PVV.

'Den Haag verdient beter'

'Een burgemeester die niet optreedt tegen Jodenhaat en bedreiging van journalisten, heeft wat de PVV betreft niets te zoeken in de stad van vrede en recht. Den Haag verdient beter. Er moet keihard worden opgetreden tegen de tikkende tijdbommen die een gevaar vormen voor onze mooie stad. Van Aartsen laat dat na', aldus de partij.

Eerder werd er al een online-petitie gestart om de Haagse burgemeester weg te krijgen. Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen een digitale handtekening gezet. De gemeente Den Haag liet dinsdagavond weten dat Jozias van Aartsen 'diep geraakt' is 'door de onheuse en onterechte aantijgingen'.

'Geen grenzen overschreden'

Vorige week verklaarde een woordvoerder tegenover Omroep West dat er tijdens de demonstratie in de Haagse Schilderswijk geen grenzen zijn overschreden. In een persverklaring schrijft Van Aartsen nu dat hij nooit over 'morele' grenzen heeft gesproken.

De burgemeester wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte geeft om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij heeft justitie verzocht de regels voor getoonde vlaggen en geuite teksten nog eens te bekijken.

Deel dit artikel: