Instellingen

Rechter oordeelt over voorwaarden vrijlating Volkert van der Graaf

DEN HAAG - Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, hoort woensdag het oordeel van de rechter over zijn bezwaren tegen de voorwaarden die zijn verbonden aan zijn vrijlating. Van der Graaf heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat om van die voorwaarden af te komen. Aan zijn vrijlating is onder meer een locatieverbod voor Den Haag gekoppeld.
Daarnaast moet Van der Graaf zich wekelijks melden bij de reclassering, heeft hij een elektronische enkelband en heeft hij nog enkele locatie- en contactverboden. Zo mag hij geen contact opnemen met de nabestaanden.
Advocaat Stijn Franken vindt dat het pakket voorwaarden een extra straf vormt. Het risico dat Van der Graaf opnieuw in de fout gaat, is volgens hem zeer gering. Maar, Van der Graaf heeft zelf met de voorwaarden ingestemd, stelt landsadvocate Cecile Bitter.

Veroordeeld tot 18 jaar

Van der Graaf kwam in mei onder voorwaarden vrij, nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Hij schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.