Instellingen

'Na twee weken nog tachtig slachtoffers MH17 niet geborgen'

Bloemen vliegramp MH17 met ballon 2
Bloemen vliegramp MH17 met ballon 2
DEN HAAG - Op de plek waar twee weken geleden het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne, zouden nog altijd 80 lijken niet zijn geborgen. Volgens de Australische minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken blijkt dat uit nieuwe informatie.
Het internationale onderzoeksteam, met 30 Nederlanders erbij, probeert al dagen het rampgebied in te komen. Verschillende pogingen zijn tot nu toe mislukt, omdat het te gevaarlijk is. Zo zouden pro-Russische rebellen mijnen hebben neergelegd op de toegangswegen naar het rampgebied van vlucht MH17.
‘Als de berichten kloppen, is dat ronduit afschuwelijk’, zei Bishop donderdag in reactie op de berichten over de landmijnen, schrijven Australische media. Omdat nog steeds niet alle lichamen geborgen zijn, zijn de experts vastberaden om toch toegang te krijgen tot het gebied, zegt Bishop. De minister is bang dat Rusland actief probeert om toegang tot het rampgebied te verstoren. 'We hebben een team klaarstaan, we hebben experts die aan het werk kunnen, en we kunnen niet op de plek komen.'

Geïdentificeerd

Inmiddels zijn 227 kisten met stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegtuigcrash naar Nederland gebracht. In Hilversum worden de overblijfselen geïdentificeerd.
Aan boord van de vlucht zaten 195 Nederlanders, 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filipino's, 1 Canadees, 1 en 1 Nieuw-Zeelander. Van de slachtoffers kwamen er 24 uit onze regio.