Instellingen

Den Haag over aanhoudingen na demonstratie: ‘Het systeem werkt’

DEN HAAG - 'Het systeem werkt, zoals het zou moeten werken.' Dat is de reactie van de gemeente Den Haag op het aanhouden, donderdagmorgen, van twee mannen die worden verdacht van strafbare uitingen tijdens een demonstratie in Schilderswijk, vorige week.
Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn tijdens die demonstratie door een tolk van de politie niet direct strafbare feiten geconstateerd. Maar de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben daarna samen met twee tolken nog videobeelden van het protest bekeken en geconstateerd dat er toch strafbare uitingen zijn gedaan.
De mannen worden officieel verdacht van 'het in vereniging aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras. Daarbij worden zij verdacht van groepsbelediging eveneens in vereniging gepleegd'.

Fel debat

De afgelopen dagen ontstond een soms fel debat over de demonstraties in Den Haag. Een aantal politieke partijen vond dat burgemeester Jozias van Aartsen te slap had opgetreden tijdens de demonstraties. Ook het Simon Wiesenthal Centrum – een joodse mensenrechtenorganisatie - vindt dat er grenzen zijn overtreden.
Van het protest van donderdag is op YouTube een filmpje verschenen. Duidelijk is te horen dat sommige demonstratie 'Al Maut, Al Maut, Al Maut al Yahud' roepen:‘Dood, dood, dood aan de Joden'.

Joodse burgers in gevaar

'Hoe denkt u over het in gevaar brengen van de joodse burgers', vraagt het Simon Wiesenthal Centrum aan de burgemeester.
Van Aartsen liet steeds weten dat het in Nederland heel moeilijk is om vooraf demonstraties te verbieden. En dat het aan het Openbaar Ministerie is om op te treden tegen mensen die de grens van het strafrecht overschrijden.
Van Aartsen krijgt bijval van advocaat Marcel Schuckink Kool, gespecialiseerd in demonstratierecht. 'Van Aartsen valt weinig te verwijten in hoe hij is omgegaan met de demonstratie', zegt Schuckink Kool. Volgens de advocaat kan pas opgetreden worden op het moment dat er iets gebeurt, en is het dan aan de politie en het Openbaar Ministerie en niet aan Van Aartsen.
'Meer ruimte om in te grijpen'
Wel zei de burgemeester dat hij uitlatingen tijdens eerdere demonstraties ‘abject’ vond. En hij hoopt dat het OM meer ruimte krijgt om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen.