Instellingen

'Standpunt Van Aartsen over demonstratie Haagse Schilderswijk wel begrijpelijk'

DEN HAAG - 'Burgemeester Van Aartsen van Den Haag valt weinig te verwijten in hoe hij is omgegaan met de demonstratie van 24 juli in de Schilderswijk.' Dat zegt advocaat Marcel Schuckink Kool, gespecialiseerd in demonstratierecht. Tijdens de betoging scandeerde een aantal mensen 'dood, dood, dood aan de joden' in het arabisch.
Volgens Schuckink Kool kan daar pas tegen opgetreden worden op het moment dat het gebeurt, en kan de politie dan ook alleen de mensen oppakken die de leuzen roepen. De hele demonstratie verbieden kan niet, tenzij iedereen meeroept.
'Een burgemeester mag niet zoveel. Hij kan bijvoorbeeld niet een betoging van te voren verbieden als hij denkt dat er kwetsende leuzen geroepen gaan worden,' aldus de Haagse advocaat. Als er tijdens een manifestatie ontoelaatbare dingen gebeuren is het een taak van de politie en het Openbaar Ministerie om op te treden.

Standpunt Van Aartsen begrijpelijk

Schuckink Kool begrijpt het standpunt van Van Aartsen wel, en hij vindt het verwijt dat de burgemeester te laks heeft opgetreden tegen de demonstranten dan ook niet terecht.
Dinsdagavond maakte Van Aartsen wel duidelijk dat hij wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om tijdens demonstraties op te treden tegen 'moreel verwerpelijke leuzen en symbolen'.
Verder stelt Van Aartsen dat hij ‘diep is geraakt’ omdat het idee wordt gewekt dat hij de uitlatingen tijdens de demonstraties goed praat.