Instellingen

Politie gaat ISIS-vlaggen bij demonstratie in beslag nemen

DEN HAAG - De politie gaat vlaggen van de terreurorganisatie ISIS bij een demonstratie vrijdag in Den Haag mogelijk in beslag nemen. Ook gezichtsbedekking wordt niet toegestaan. Dat heeft de Haagse driehoek van Openbaar Ministerie, politie en gemeente besloten.
De autoriteiten gaan strenger optreden, vanwege de 'maatschappelijke onrust' die is ontstaan na een eerdere demonstratie waarbij ISIS-vlaggen waren te zien en leuzen tegen joden werden geroepen. Bij het protest vrijdag in Den Haag zijn er tolken aanwezig en worden teksten direct afgeluisterd in een speciale geluids- en beeldwagen van de politie.
Een officier van justitie zal beoordelen of er strafbare uitingen zijn. In dat geval zal er direct een aanhouding worden verricht. De Haagse burgemeester Van Aartsen zei eerder al dat er strengere regels moeten komen voor spandoeken en leuzen bij demonstraties.
Er is veel kritiek op het laten doorgaan van protesten waarbij anti-semitische leuzen werden geroepen. 

Twee mannen aangehouden

Donderdag werd bekend dat de politie twee mannen heeft aangehouden vanwege strafbare uitingen, vorige week tijdens een demonstratie op de Hoefkade. Zij zouden onder meer 'Dood aan joden' hebben geroepen, aldus een woordvoerder van het OM.
De woordvoerder schat de kans groot in dat de zaak voor de rechter wordt gebracht. Als zij worden veroordeeld kunnen ze rekenen op een maximum straf van twee jaar.