Moskeeën in Nederland: joden in Nederland zijn broeders

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Moskeeën in Nederland gaan in preken oproepen tot tolerantie. Dat maakten de Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. De organisaties maken zich zorgen over het groeiend aantal racistische geweldsincidenten en uitingen van haat richting joden en moslims.
De Raad neemt in een verklaring nadrukkelijk afstand van moslimjongeren die zich schuldig maken aan antisemitische incidenten. ‘Er zijn allerlei mensen die zeggen dat ze gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting. Daar zijn we niet tegen, maar we moeten in dit land wel zuinig zijn op elkaar’, stelde een woordvoerder van de islamitische organisaties.
Volgens de moskeeën is kritiek op Israël niet verboden, maar mag het geen vrijbrief zijn voor antisemitische of anti-islamitische uitingen of daden. ‘Joden in Nederland zijn broeders van het heilige boek en zo dient onze relatie ook te zijn, broederlijk’, aldus de schriftelijke verklaring. Volgens de woordvoerder hebben vrijwel alle moskeeën in Nederland laten weten mee te werken aan het plan.

Hakenkruizen

Op het Spuiplein in Den Haag waren op zaterdag 12 juli duizenden mensen samengekomen voor een manifestatie tegen het Palestijnenbeleid van Israël. Sommige demonstranten droegen borden met een hakenkruis.
Ook op 24 juli werd er een pro-Gaza-demonstratie georganiseerd op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Bij de demonstratie in de Haagse Schilderswijk waren tientallen mensen aanwezig. Een aantal van hen zou de zogenoemde 'Isis-vlag' bij zich hebben gedragen. Donderdag werd bekend dat de politie twee mannen heeft aangehouden vanwege strafbare uitingen. Zij zouden onder meer 'Dood aan joden' hebben geroepen, aldus een woordvoerder van het OM.