Graf wordt in korte tijd twee keer beschadigd en leeggeroofd

DEN HAAG - Ze kan het nog steeds niet begrijpen. Wil Verreck, de schoonmoeder van de overleden Monique van der Toorn, snapt niet hoe mensen een graf zo ernstig kunnen beschadigen. In de afgelopen 8 weken is het graf van haar schoondochter twee keer flink beschadigd en er zijn onder andere bronzen beelden gestolen.
Twee keer in korte tijd wordt het graf op begraafplaats Kerkhoflaan in Den Haag kapot gemaakt en worden er spullen gestolen. Een fotolijstje dat op het graf stond, is in de bosjes achter het graf kapot teruggevonden. De trots van het graf, een bronzen Boeddhabeeld, is meegenomen. De familie probeert het graf gelijk in ere te herstellen. Er wordt een nieuwe fotolijst neergezet en er komt een nieuw Boeddhabeeld. Het graf ziet er dan weer zo uit als voorheen. Dat is echter niet voor lang. Binnen een paar weken wordt het weer flink beschadigd. Kettingen met waardevolle steentjes worden meegenomen en ook het nieuw geplaatste beeld wordt gestolen.  
Vastgelijmd
‘De beelden heb ik stevig vastgelijmd. Die krijg je echt niet zomaar los. Iemand heeft het waarschijnlijk losgewrikt met een stuk gereedschap’, zegt Verreck met een hoorbaar ongeloof in haar stem.  Ze vervolgt:  ‘De eerste keer dat ze een beeld wegnamen, dacht ik nog aan vandalisme door dronken jongeren. Nu ze na een paar weken ook het nieuw geplaatste beeld hebben meegenomen, krijg ik het gevoel dat dit doelbewust is gebeurd.’

Angst

Mevrouw Verreck blijft met een combinatie van woede en verdriet achter. ‘Ik ben bang als ik bij het graf sta. Bang dat ik die persoon die dit doet tegenkom. Er komt in ieder geval geen brons meer op dit graf’, vertelt de vrouw. ‘Bij het graf heb ik een briefje opgehangen. Het is een berichtje voor de dief. Er staat op dat ze die beelden kunnen wegnemen, maar de gedachte aan mijn schoondochter kunnen ze mij nooit afnemen.’

Aangifte

Inmiddels heeft de familie aangifte gedaan bij de politie van vernieling en diefstal. De gemeente Den Haag laat in een reactie weten de gebeurtenis te betreuren. Er hangt inmiddels een camera aan het hek van de begraafplaats. Meer kan de gemeente niet doen, omdat ze niet de eigenaar zijn.