Werkstraffen voor discriminerende Hagenaars

REGIO - DEN HAAG- Vijf Hagenaars zijn donderdag door de rechter veroordeeld wegens discriminatie. Tijdens een speciale zitting kregen ze werkstraffen opgelegd, variƫrend van 20 tot en met 80 uur. De meeste zaken kwamen voort uit strafbare feiten die op Scheveningen waren gepleegd. Daar was begin dit jaar in toenemende mate sprake van burenpesterij en intimidatie, gericht op allochtone en gekleurde mensen. Omroep West berichtte toen ook over het stelselmatig wegpesten van allochtone woningzoekenden in de wijk Duindorp.

Een 40-jarige man uit Den Haag kreeg een werkstraf van 80 uur opgelegd, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Hij schreef een intimiderend Facebookbericht op de pagina van een woningbouwvereniging. De man was het niet eens met het plaatsingsbeleid van de vereniging. Volgens hem zouden vooral allochtone of gekleurde mensen voorrang krijgen bij het toewijzen van woningen. Het Facebookbericht was bedoeld om de woningbouwvereniging te dwingen een ander beleid te volgen.

In een andere zaak moesten twee vrouwen van 35 en 54 jaar uit Den Haag voor de rechter verschijnen. Zij kwamen een woning van de woningbouwvereniging binnen op het moment dat er een bezichtiging was. Ze scholden de medewerkster uit en riepen teksten als ‘Eigen volk eerst!’ De allochtone kijkers zagen vervolgens af van de woning. De dames  hoorden 80 uur werkstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk tegen zich eisen. Zij kregen van de rechter 50 uur werkstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk.

Hitlergroet

Een 32-jarige man uit Den Haag kreeg een werkstraf van 60 uur', waarvan 30 uur voorwaardelijk, omdat hij tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2014 de Hitlergroet had uitgebracht en ‘Heil Hitler’ riep op het Tesselseplein op Scheveningen. De officier van justitie had 60 uur onvoorwaardelijke werkstraf geëist.

 

Intimideren homostel

Ook de zaak van een 38-jarige Hagenaar kwam op zitting. Hij is door de rechter veroordeeld tot 20 uur werkstraf en een schadevergoeding van €500,- wegens het vernielen van de woning van een homoseksueel stel, dat hij ook belaagd heeft. De man had eieren tegen de deuren van de woning gegooid en tegen de voordeur geschopt. Daarnaast had hij op de voordeur een hand getekend met uitgestoken middelvinger en daarbij de tekst ‘Fuck off’ gezet . Tot slot gooide hij op een zonnige dag eieren op het balkon van het stel, toen de twee daar net zaten.

De zaak van een zesde verdachte is aangehouden.

Deel dit artikel: