Maandag mogelijk weer slachtoffers MH17 naar Nederland

DEN HAAG - Op korte termijn komt er opnieuw een vlucht uit Oekraïne naar Nederland met stoffelijke resten van de slachtoffers van de MH17. Volgens het repatriëringsteam kan het vliegtuig op zijn vroegst maandag vertrekken.
De vondsten die vrijdag en zaterdag op de rampplek zijn gedaan, gaan zaterdag nog met een koelwagen naar Charkov. Ook het DNA-materiaal en de persoonlijke bezittingen die in het mortuarium in Donetsk lagen opgeslagen, gaan met deze koelwagen mee. In Charkov staan experts klaar om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. Dat gaat op dezelfde manier als bij de eerder naar Nederland overgevlogen resten.
Volgens hoofd van de repatiëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg kan er naar verwachting maandag of later een vliegtuig met de stoffelijke resten en spullen van de slachtoffers van Charkov naar Nederland vliegen. Wanneer de doodskisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, voor identificatie.