Haagse rabbijn bezorgd over opkomend antisemitisme

DEN HAAG - De Haagse rabbijn Shmuel Katzman maakt zich ernstig zorgen over de toename van antisemitische incidenten, met name tijdens pro-Gaza-demonstraties.

Bij een demonstratie in de Schilderswijk werd de leus 'Dood aan de joden' geroepen en bij een andere demonstratie vergeleken demonstranten het beleid van Israel met dat van Nazi-Duitsland. Volgens de rabbijn is antisemitisme van alle tijden, maar komt het tijdens zulke momenten weer naar boven.

Met demonstraties heeft Katzman geen probleem, wel als daar antisemitische leuzen worden geroepen. 'We leven in democratisch land, wij maken gebruik van gelegenheid om pro-Israel te demonstreren, tegen beleid demonstreren moet kunnen, is dat prima. Nu hebben we twee anti-Joodse demonstraties gehad, dat is iets anders.'

Twee kilometer van de Paviljoensgracht

'Die teksten worden geroepen op nog geen twee kilometer afstand van de Paviljoensgracht, waar in de oorlog 20.000 joden zijn weggevoerd. Wij hebben mensen die de holocaust nog hebben meegemaakt. Die konden zich niet voorstellen dat zoiets ooit weer op de straten van Den Haag geroepen zou worden.'

In verband met de incidenten, ook die bij het Joods Museum in Brussel, zijn er extra veiligheidsmaatregelen rondom de Haagse synagoges genomen. 'Na de aanslag in Brussel heeft de politie het initiatief genomen om meer toezicht te houden, maar daar bovenop moeten nog meer maatregelen worden genomen', aldus Katzman. 'Er kan zeker meer gedaan worden aan het gevoel van veiligheid'.

Deel dit artikel: