Instellingen

Flyers in Katwijk waarschuwen voor gevaarlijke zee

KATWIJK - Naar aanleiding van de dood van een vader en dochter worden op het strand van Katwijk flyers uitgedeeld, waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaarlijke zee.
De flyers zijn in meerdere talen gedrukt, en worden ook verspreid op andere plekken waar veel toeristen komen. Volgens de reddingsbrigade en de gemeente is de extra voorlichting nodig om zwemmers meer bewust te maken van de risico's van zwemmen in zee.
Tussen de zandbanken voor de kust stroomt het water zowel bij eb als bij vloed door muien. Die muistromen kunnen zwemmers de zee in trekken. 'Het beste is om met de stroom mee te drijven, aandacht te trekken, opzij weg te zwemmen en vervolgens richting het strand te zwemmen.'

Veel medeleven

In een verklaring zeggen de reddingsmaatschappij en de gemeente dat 'heel Katwijk meeleeft' met de familie van de Duitse toeristen die om het leven zijn gekomen. De vader en zijn 11-jarige dochter overleden nadat het meisje een vriendinnetje wilde helpen dat in problemen was gekomen door de harde aflandige wind.
Toen ze zelf ook in moeilijkheden kwam, ging de vader het water in om haar te redden. De man is nog gereanimeerd door ambulancepersoneel, maar stierf op het strand. Zijn dochtertje overleed later op de avond in het ziekenhuis.