Weer meer leden studentenvereniging verwacht

LEIDEN - Dit jaar gaan opnieuw meer eerstejaarsstudenten zich aanmelden bij studentenverenigingen. Dat verwacht de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen. Ook de Leidse studentenverenigingen L.S.V. Minerva en L.V.V.S. Augustinus verwachten meer inschrijvingen.

Na een aantal stabiele jaren, was er vorig jaar ineens een piek in het aantal nieuwe aanmeldingen. Voorzitter van Augustinus Rex van der Plas verwacht ook dit jaar een groei. ‘Meer mensen gaan studeren vanwege het leenstelsel die in 2015 wordt ingevoerd en nemen geen tussenjaar. Ze zouden gek zijn als ze dit jaar niet gaan studeren.’

Het leenstelsel komt vanaf volgend jaar in de plaats van de studiefinanciering. Deze is nu nog een gift, maar wordt een lening. ‘Wij vrezen dat studenten dan minder snel actief worden naast de studie, ze zullen bijvoorbeeld niet zo snel meer een bestuursfunctie bekleden’, zegt voorzitter van de LKvV Anne Kamp.

Nieuwe leden

Van der Plas denkt dat zijn studentenvereniging volgend jaar nog geen last zal hebben van een daling van het aantal studenten die zich aanmelden, omdat ook hbo’ers lid kunnen worden. ‘Er kunnen maximaal 388 aspirant leden bij Augustinus en dat wordt echt wel gehaald.’

Ook Minerva verwacht niet dat het aantal leden drastisch afneemt door de invoering van het leenstelsel. ‘Het blijft speculeren, maar wij kijken naar hoe de universiteit van Leiden het doet en die groeit nog steeds. Bovendien kunnen hbo’ers zich ook aanmelden’, aldus voorzitter Wenneke Stikkers.

Aanmelden

Zo’n 8 procent van het totale aantal studenten zit bij een vereniging. Vorig jaar waren er 8500 nieuwe aanmeldingen. Om de aankomende studenten te informeren over de studentenverenigingen, heeft de LKvV een nieuwe website geopend, wordlid.com met daarop informatie over alle aangesloten verenigingen.

Voor nieuwe leden is eind deze maand de introductieperiode en daarna kunnen ze zich aanmelden, voordat het nieuwe collegejaar begin september begint.

Deel dit artikel: