Russische boycot drama voor Westland

Westlands kassenlandschap
Westlands kassenlandschap
WESTLAND - 'Wij zijn geschokt dat voedsel de inzet wordt van de Russische boycot', zegt Nico van Ruiten, van LTO Glaskracht. Hij reageert op de aangekondigde Russische boycot voor landbouwproducten uit zogenoemde 'sanctielanden'. Nederland valt onder deze landen. Die boycot kan negatieve gevolgen hebben voor de glastuinbouw in het Westland.
Rusland gaat de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie verbieden. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti. 'Dit is tegen de verwachting in,' zegt Van Ruiten.
Wat de gevolgen van de boycot voor Nederland betekenen, is nog niet in te schatten. 'Wel weten we dat je een situatie krijgt waarbij je geen geld verdient aan de export. En dat vervolgens ook in Nederland de prijzen van landbouwproducten dalen, omdat de markt wordt overspoeld met 'eigen' producten of producten uit landen die ook last hebben van de boycot', legt Van Ruiten uit.

5 tot 10 procent aan landbouwproducten

Nederland is de op één na grootste agrarische exporteurs ter wereld. Volgens LTO Glaskracht gaat van alle export van Nederlandse landbouwproducten 5 tot 10 procent richting Rusland. Eerder gaven Westlandse kwekers al aan dat ze vrezen voor sancties vanuit Rusland.