Groente- en fruitprijzen kelderen door boycot Rusland

Kas met paprika
Kas met paprika
WESTLAND - De marktprijzen van groente en fruit zijn vrijdag nog zwaarder onder druk komen te staan door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt.
Niet alleen de prijzen van producten die vanuit onder meer het Westland naar Rusland gaan, zoals tomaten en paprika's, zakken in. Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt dan de vraag.
Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool, zegt secretaris Ad Klaassen van DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen. 'Maar ook spinazie, sla en andijvie worden in de malaise meegetrokken.'

Tomaten, paprika's en komkommers zakken het hardst

De sterkste prijsdalingen doen zich volgens hem voor bij tomaten, paprika's en ook komkommers. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika's doen op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo op, terwijl een 'normale' prijs ongeveer 80 cent is.
Partijen die onverkocht blijven, worden volgens Klaassen vastgehouden in de koelcel. 'Maar ik heb ook al gehoord dat partijen naar de afvalverwerking gaan. Dat betreft vooral tomaten.'
'De telers hadden al een slecht jaar, en dit kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken', zegt Klaassen. DPA pleit in navolging van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland voor het inzetten van Europese steunmaatregelen om de sector op de been te houden.