'176 complete lichamen teruggevonden na de vliegramp'

DEN HAAG - Er zijn 176 min of meer complete lichamen teruggevonden na de vliegramp in Oost-Oekraïne. Daarnaast zijn er 527 lichaamsdelen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum aangekomen. Dat heeft Arie de Bruijn, coördinator van de forensische specialisten die in Hilversum aan het werk zijn, vrijdag gezegd.
Er zijn tot nu toe 228 kisten met menselijke resten bij de kazerne aangekomen. De identificatie van de stoffelijke overschotten loopt wat vertraging op, omdat in Oekraïne veel met formaline is gewerkt. Formaline scheidt giftige dampen af en dus moeten alle kisten met beschermende kleding aan worden geopend. Specialisten uit de hele wereld helpen mee in Hilversum, aldus De Bruijn.
Het identificatieteam heeft maandag, na de aankomst van de laatste kist met stoffelijke resten, een eigen ceremonie gehouden op het kazerneterrein in Hilversum. ‘Dat was tevens het moment dat we een hectische periode afsloten en overgingen tot onze normale routine’, zei de coördinator.

Persoonlijke bezittingen

Het team zoekt in de vrijdag aangekomen kisten met persoonlijke bezittingen naar paspoorten en officiele documenten. Persoonlijke spullen die overduidelijk iemands eigendom zijn geweest worden zo snel mogelijk teruggegeven aan nabestaanden. De overige spullen worden gerubriceerd en opgeslagen totdat duidelijk is aan wie ze behoorden.
‘Zodra we voor 100 procent zeker zijn van een identiteit of herkomst van spullen lichten we nabestaanden in. Hoe zij daarna met de stoffelijke resten en andere zaken omgaan, is hun besluit. We helpen waar we kunnen, maar wij hebben dan niet meer de regie’, zei De Bruijn over het begraven van onder andere de 23 inmiddels geïdentificeerde doden.

Vliegramp MH17

Op 17 juli kwamen bij de vliegramp in Oost-Oekraïne 298 mensen om het leven. Daarvan kwamen er 24 uit onze regio.