Tuinders bundelen krachten: koop Nederlands groente en fruit!

WESTLAND - Nederlanders moeten massaal Nederlands groente en fruit gaan kopen. Een aantal tuinders uit het Westland is een campagne begonnen om Nederlandse producten te promoten. Ze proberen zo de klappen van de Russische boycot op te vangen.

De tuinders hebben zich verenigd in de Stichting Samen Sterk. 'De telers gaan het erg moeilijk krijgen door de Russische boycot', zegt campagneleider Wouter Staal. 'We proberen nu de Nederlandse consument achter ons product te krijgen.'

Rusland boycot alle groente en fruit uit de Europese Unie in reactie op sancties van het westen vanwege de rol van de Russen in de Oekraïne-crisis. Bedrijven die naar Rusland exporteerden komen daardoor in de problemen en moeten hun afzetmarkt verleggen.

Website

Op de website van de stichting staat allemaal informatie over de Nederlandse tuinbouw- en telerproducten. Ook zijn er recepten te vinden en gaat de stichting acties organiseren in winkels en restaurants.

Nederlandse producten zijn niet per se duurder, zegt Staal. 'Zeker in de zomer niet.' De stichting, die volgens Staal de steun heeft van LTO, is in gesprek met de supermarkten, om meer Nederlandse producten in de winkel te krijgen.

Zeven bedrijven

Bij de stichting, die pas enkele dagen bestaat, hebben zich tot nu toe aangesloten: RedStar (De Lier), Looije (Naaldwijk), Greenco (Honselersdijk), Veiling Zon (Venlo), Harvest House (Maasdijk), DOOR Partners (Maasdijk) en Van Nature (Barendrecht). Daar komen snel meer bedrijven bij, aldus Staal.

Deel dit artikel: