Instellingen

OM: 'Man die kinderen liet inbreken in Wassenaar moet de cel in'

WASSENAAR - Een 49-jarige man uit Ede moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 15 maanden de gevangenis in, omdat hij zijn twee minderjarige neefjes zou hebben laten inbreken in Wassenaar. Van die strafeis zijn vijf maanden voorwaardelijk.
Verdachte Neboisa D. en de twee jonge jongens (12 en 14) werden in januari van dit jaar aangehouden in de buurt van de Wittenburgerweg in het dorp. De kinderen hadden tijdens hun arrestatie een gestolen iPod en gestolen sieraden bij zich. Even verderop zat D. in zijn auto te wachten.
Volgens het Openbaar Ministerie is de man de oom van de twee gepakte inbrekertjes. 'Het inzetten van minderjarigen is een vorm van mensenhandel. De jongens woonden waarschijnlijk bij de verdachte in Ede en van die situatie heeft hij misbruik gemaakt', aldus de officier van justitie.

'Ik vond ze zielig'

Neboisa D. houdt al maanden stellig vol dat hij de jongens juist niet kent. 'Ik zag ze die dag liften bij een verkeerslicht in Den Haag. Het regende en dat vond ik zielig. Ik heb ze toen naar een kermis in Wassenaar gebracht', aldus D. dinsdagmiddag tegen de rechter. 'Daar wilden ze graag heen.'
De verdachte zei dat hij die dag ene Tony in een asielzoekerscentrum wilde bezoeken. Volgens de officier van justitie niet meer dan een 'denkbeeldige vriend'. Volgens haar is Tony namelijk één van de 33 aliassen die Neboisa D. zou gebruiken. 'De verdachte is ongeloofwaardig en leugenachtig.'

'Geen bewijs'

De advocaat van de verdachte vindt dat het Openbaar Ministerie helemaal geen zaak heeft tegen zijn cliënt. 'Het is helemaal niet te zeggen of de twee jongens familie van hem zijn. En dus is er geen wettig en overtuigend bewijs dat mijn cliënt betrokken is bij de inbraak.'
Ook van mensenhandel kan volgens de advocaat geen sprake zijn. 'Het enige bewijs is dat mijn cliënt twee individuen heeft meegenomen in zijn auto. Maar daaruit is niet op te maken wie dat zijn geweest. En dus is er ook geen wettig en overtuigend bewijs van mensenhandel', zegt hij.

Kinderen onvindbaar

De minderjarige jongens zijn een paar maanden geleden al door de kinderrechter veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf. Op dit moment is niet duidelijk waar ze zijn en daarom kunnen ze in de zaak tegen de vermoedelijke oom, die geboren is in voormalig Joegoslavië, niet als getuigen worden gehoord.
De strafeis van 15 maanden cel is met aftrek van het voorarrest van Neboisa D. en met een proeftijd van twee jaar. De verdachte zegt al 30 jaar 'netjes in Nederland' te wonen. Volgens de rechter ligt dat anders: 'U heeft een fors strafblad en bent vorig jaar nog veroordeeld voor diefstal.'
Het gezin van Neboisa D. baart de verschillende hulpverleningsinstanties ook zorgen. Zo is zijn dochtertje al eens in Roermond aangehouden toen ze 8 jaar oud was. Na deze strafzaak wordt de 49-jarige D. hoe dan ook overgedragen aan de vreemdelingendienst en waarschijnlijk Nederland uitgezet.