Onderscheiding voor Poolse helden van Haagse Schipborgstraat

DEN HAAG - Drie Polen zijn dinsdagmiddag onderscheiden voor hun reddingsactie bij een brand in de Haagse wijk Morgenstond. In april van dit jaar brak er brand uit in een flat aan de Schipborgstraat. Het drietal aarzelde geen moment en schoot te hulp. Zo ving één van hen een jongetje op dat uit het raam sprong. Als beloning kregen ze een medaille van de Poolse ambassadeur in Den Haag.
Glunderend staan de twee mannen naast elkaar: Artur Olszewski en Michal Tarnogrodzcy. Zijn broer Marcin kan er vandaag wegens ziekte niet zijn. De mannen zijn trots op hun Medaille voor Opoffering en Moed.  Artur Oszewski:  ‘Ik vind het een grote eer’.

‘Doe de deur open!’

Op 21 april dit jaar slaan de vlammen uit een flat aan de Schipborgstraat. Artur bedenkt zich niet en waarschuwt de buren. Athur: ‘Ik riep: alsjeblieft doe de deur open! Er is een probleem. De mensen zijn verbaasd en vragen wat ik kom doen. Je moet naar beneden. Er is brand!’
De vlammen grijpen snel om zich heen. Bij één van de ramen staat een jongetje. De broers Marcin en Michal lopen snel naar een boom bij het raam. Michal klimt erin en kan nog net op tijd het jongetje dat uit het raam springt, opvangen.
Mede dankzij de mannen wordt iedereen van het gezin uit de flat gehaald. Later blijkt dat de oorzaak van de brand een drugslab in de woning is. Het onderzoek loopt nog. Hoe het gaat met de gezinsleden, is onduidelijk.