'Demonstratie van 20 september in Haagse Schilderswijk woensdag officieel aangemeld'

DEN HAAG - De demonstratie van Pro Patria waarvoor Geert Wilders woensdag in de Telegraaf deelnemers oproept, is woensdag officieel aangemeld. Dat laat de gemeente Den Haag weten. De demonstratie is ingediend door Pro Patria, de organisatie die ook de demonstratie tegen moslimextremisme van afgelopen zondag organiseerde.

Het is niet verplicht om een demonstratie aan te melden en de gemeente hoeft ook geen toestemming te geven. Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Wel kijken de autoriteiten in aanloop naar een demonstratie samen met de organisatoren 'wat de spelregels zijn' en hoe ze de demonstratie in goede banen kunnen leiden. Den Haag kan nog niet zeggen wat die spelregels op 20 september zouden zijn en of Wilders' oproep daar invloed op heeft. Eerst moet de aanmelding binnen zijn en moet er gepraat worden met de initiatiefnemers.

De PVV-leider doet in de Telegraaf een oproep mee te doen aan de tweede 'Mars van de Vrijheid', die ProPatria (voor het vaderland) 20 september organiseert in de Haagse Schilderswijk. Mocht de gemeente er geen toestemming voor geven, dan weet Wilders wel wat hij doet: 'Desnoods loop ik er in m'n eentje met de Nederlandse vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden', aldus de PVV-leider in De Telegraaf. Pro Patria reageert op Facebook verheugd op de oproep van Wilders: 'Hij is tenminste een politicus die wel het lef heeft om zijn nek letterlijk uit te steken.'

Groepen allochtone jongeren rekruteren ondertussen ’troepen’ om de buurt met grof geweld te verdedigen, aldus De Telegraaf.

Deel dit artikel: