Hoogleraar Delft geeft Russisch eredoctoraat terug: 'Plicht goede voorbeeld te geven'

DELFT - De Delftse emeritus hoogleraar Egbert Torenbeek heeft zijn eredoctoraat aan het Luchtvaartinstituut in Moskou teruggegeven. Dit doet hij in reactie op het neerschieten van vlucht MH17 in Oekraïne. Torenbeek is boos op president Vladimir Poetin.
In een brief aan professor Anatoliy Nikolaevich Geraschenko schijft Torenbeek dat hij niet de illusie heeft dat hij de wereld kan veranderen. 'In mijn opinie hebben wetenschappers en academici de plicht het goede voorbeeld te geven aan de maatschappij en de studenten in het bijzonder. Ook qua ethiek. De enige mogelijkheid die ik zie is om mijn hoogleraarschap terug te geven.

Nog geen reactie

Torenbeek vindt de Russische president Poetin een 'ongeleid projectiel'. Het stoort hem dat het Kremlin rond de ramp met vlucht MH17 geen enkele verantwoordelijkheid erkent. Ook houding tegen minderheden en de expansiedrift die hij signaleert bij Poetin zit hem niet lekker.
Torenbeek kreeg het eredoctoraat 15 jaar geleden.'Ik krijg e-mails van mensen dat ze het helemaal met me eens zijn en mijn initiatief waarderen', reageert Torenbeek woensdag in het AD. 'Ze zien het als een hart onder de riem.' Een reactie van rector Geraschenko heeft Torenbeek tot zijn verbazing nog niet gehad. 'Zelfs geen ontvangstbevestiging'.