‘Schilderswijk-demonstratie wordt verplaatst’

DEN HAAG - De kans is ‘heel groot’ dat de demonstratie van 20 september in de Haagse Schilderswijk niet wordt toegestaan. Dat zegt Tobias Dander, fractievoorzitter van collegepartij D66, tegen Omroep West.

‘Je kunt op je vingers natellen dat dit spanningen gaat opleveren. Het is niet verstandig om de demonstratie in de wijk te laten plaatsvinden. Ik neem daarin de oproep van de winkeliers en bewoners mee die niet blij zijn met de demonstratie. Dat vraagt om een heroverweging’, zegt Dander. ‘Wellicht is een andere plek in de stad beter.’
Geert Wilders riep vanochtend op om met duizenden naar de Haagse achterstandswijk te komen. ‘We moeten laten zien dat we het niet pikken’, zegt Wilders in de Telegraaf. Bewoners en moslimradicalen in de wijk hebben aangekondigd de demonstratie opnieuw te zullen blokkeren.


Geen verbod

VVD-Fractievoorzitter Martin Wörsdörfer zegt  geen voorstander van een verbod te zijn. Hij vindt het desondanks verstandiger om de demonstratie niet door de Schilderwijk te laten trekken. 
‘Ik ben het daarmee eens’, zegt fractievoorzitter van de Haagse SP, Bart van Kent. ‘Je ziet dat de veroordeelde crimineel Arnoud van Doorn een knokploeg aan het samenstellen is en dan is er ook Wilders met zijn riskante aanhang. Dan stuur je bewust aan op een clash in een woonwijk. Dat kan je niemand aandoen. Het door laten gaan van de demonstratie in de Schilderwijk is wat mij betreft uitgesloten’.

 
Als het protest wordt verboden, wil Wilders ‘desnoods in zijn eentje’ met de Nederlandse vlag door de wijk lopen. Zondag ontaardde een anti-IS-demonstratie in de Schilderswijk in ongeregeldheden, meerdere personen werden aangehouden.

Deel dit artikel: