Instellingen

'Moeder (80) in Tsjechië begraven uit angst voor wetenschap'

margareta brouwer en dochter anoniem
margareta brouwer en dochter anoniem
RIJNSATERWOUDE - 'Ze was bang dat iemand het lichaam van haar moeder zou afpakken, daarom is ze ermee naar Tsjechië gereden.' De 55-jarige Nadja uit Rijnsaterwoude heeft volgens haar advocaat geen schuld aan de dood van haar moeder. De 80-jarige vrouw werd na drie maanden vermissing gevonden in de bossen, bijna 800 kilometer van huis.
Nadja en haar moeder verdwenen op 13 mei. Bijna een maand lang was er geen enkel contact, tot zondag 8 juni. De politie had achterhaald waar Nadja was en hield haar aan. Maar van de moeder ontbrak nog steeds ieder spoor.
Pas na een paar weken verklaarde Nadja dat ze met haar moeder Margarethe naar Tsjechië was gereden. Daar heeft ze het lichaam achtergelaten. Na een zoekactie door Tsjechische en Nederlandse politiemensen werd het een week geleden teruggevonden in de bossen bij Harrachov.

Angst voor afpakken lichaam

Nadja stelt volgens haar advocaat Thomas Thissen dat haar moeder thuis een natuurlijke dood is gestorven. 'Jarenlang heeft ze haar moeder intensief verzorgd, maar de laatste tijd ging het veel slechter. Daar had ze het moeilijk mee. Ze stond er ook alleen voor; ze heeft geen partner en haar halfbroer en -zus keken niet naar hun moeder om.'
Toen haar moeder overleed, werd Nadja bang. 'Haar moeder had haar lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Mijn cliënt kon daar niet mee omgaan. Ze was bang dat iemand het lichaam van haar moeder zou afpakken. Dus is ze met het lichaam weggegaan.' Nadja maakte in haar auto 'een soort bedje' voor haar dode moeder en is gaan rijden.
Het Openbaar Ministerie laat woensdag weten dat ondanks onderzoek naar de stoffelijke resten de doodsoorzaak van Margarethe van Beenen niet meer is vast te stellen.

Op reis

In eerste instantie reed Nadja met het lichaam naar Duitsland. 'Ze is naar een plek gereden die belangrijk was voor haar moeder, namelijk haar geboortestreek. Daarna is ze doorgereden naar Tsjechië. Daar heeft ze het lichaam achtergelaten.'
Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw vervolgens met gestolen kentekenplaten, om niet getraceerd te kunnen worden, teruggereden naar Nederland. Het OM denkt dat ze het lichaam met opzet heeft kwijtgemaakt om uitkeringsinstanties op te lichen. 'Als je niet meldt dat iemand is overleden blijven die gewoon uitkeren', zei persofficier van justitie Wouter Bos.
'Ik denk niet dat ze dat kunnen volhouden', zegt Thissen. 'Hooguit het wegmaken van het lichaam blijft overeind. En dat deed ze uit sentimentele motieven en uit angst.'

Zware periode

Nadja is er momenteel niet goed aan toe, zegt Thissen. 'De afgelopen weken waren heel zwaar. Ze is haar moeder verloren en zit nu ook nog eens vast. Dat is een enorme klap geweest.'
Op 12 september is een eerste pro-formazitting bij de rechtbank. Donderdag besluit de raadkamer of Nadja tot die tijd vast moet blijven zitten.