Ministerie schorst ambtenaar Yasmina Haifi om IS-tweet

DEN HAAG - Yasmina Haifi, de ambtenaar die twitterde: 'ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken', is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat is woensdag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Haifi is voorzitter van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen 'volstrekt afstand' van de uitlatingen van Haifi - die ze later verwijderde. 'Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling', twittert ze woensdag nadat ze de gewraakte tweet heeft verwijderd.
Haifi werkt bij het Nationaal Cyber Security Center. 'Haar uitlatingen hebben rechtstreeks betrekking op het werk van de NCTV, dat vormt aanleiding haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen', zo luidt de toelichting. Er volgt nog een gesprek om te bezien welke maatregelen verder moeten worden genomen.

'Moet boeten voor mening'

Haifi neemt haar woorden niet terug. 'Kennelijk mogen bepaalde zaken niet gezegd worden in dit verband', zegt ze woensdag op Radio 1. 'Ik heb de vrijheid genomen me te uiten en kennelijk moet ik daar voor boeten. Ik vind dat een ambtenaar ook het recht heeft zich te uiten.'
De voorzitter van Herstel van Vertrouwen was woensdagmiddag nog niet op de hoogte van haar schorsing. Dat moest ze live in de uitzending horen van de presentator. Naar eigen zeggen stond haar telefoon uit.
'Wat ik heb willen zeggen is dat ISIS in mijn ogen onmogelijk een islamitische organisatie kan zijn, vanwege de daden die ze plegen', licht Haifi haar tweet toe. 'Ik heb dat misschien sterker gezegd op Twitter, daar is geen ruimte voor nuance. En dat over het zionisme heb ik niet zelf verzonnen, daar heb ik talloze artikelen over gelezen.'

Kamervragen

In de Tweede Kamer vroegen Joram van Klaveren en Louis Bontes, PVV en CDA al om maatregelen aan de minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).
PVV-leider Geert Wilders wilde weten of Opstelten bereid is 'deze ambtenaar per direct te ontslaan en ervoor te zorgen dat zij nooit meer in dienst mag worden genomen bij de overheid'.