Delftse laserstraal jaagt meeuwen weg in Rijnsburg

DELFT - Dankzij een Delftse uitvinding kan de overlast van meeuwen in de toekomst drastisch worden ingeperkt. Een simpele laserstraal is genoeg om de veelvraten de stuipen op het lijf te jagen. De vinding wordt al gebruikt op Schiphol en bij FloraHolland in Rijnsburg.
Bewaker Henk de Jonge van FloraHolland mikt met het handzame apparaat, dat lijkt op een zaklantaarn, een groene laserstraal tussen een groep meeuwen. Binnen een seconde zijn ze massaal opgestegen. 'Als je dit een paar keer gedaan hebt, dan worden ze helemaal gek. We gebruiken de apparaten nu bijna een jaar en er is veel minder overlast.'
De lichtbundel is niet schadelijk voor de meeuwen. 'Ze kunnen er niet door worden verblind', zegt Steinar Henskens van het Delftse bedrijf Aerolaser. Wel moeten gebruikers oppassen voor vliegtuigen. 'In principe kan het geen kwaad, maar we schakelen het apparaat altijd even uit als er een vliegtuig overkomt', vertelt De Jonge.

Buren hebben minder geluk

Voor de buren van FloraHolland werkt het systeem wat minder goed. De Jonge: 'We horen weleens dat er daar nu wat meer zitten. Ja, dat kan altijd natuurlijk.'
Bij de demonstratie schrikken de meeste meeuwen meteen op van de laserstraal. Eén meeuw blijft, ook na herhaalde pogingen, stoïcijns op een lantaarnpaal zitten. 'Een blinde vink', grapt De Jonge.