Instellingen

'Nieuwe mars in Schilderswijk is erg riskant'

DEN HAAG - Een nieuwe anti-IS-demonstratie in de Schilderswijk, die gepland staat voor 20 september, is vragen om problemen, waarschuwt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van de Haagse as-Soennah moskee.
'Het is hetzelfde als met bebaarde moslims demonstreren in de witte Haagse wijk Duindorp. Of Ajax-aanhangers die voor de Kuip protesteren’, verduidelijkt hij. 'Dan kun je op een confrontatie wachten.’
Taheri wil naar aanleiding van de onrust in de Haagse Schilderswijk er niet langer het zwijgen toe doen, hoewel de invloedrijke salafistische moskee zich aanvankelijk terughoudend opstelde bij betogingen rond de oorlog tussen Israël en Gaza. 'Vaak worden onze opmerkingen ondanks goede bedoelingen doelbewust in de media verdraaid’, zegt hij.

IS-vlaggen

Tijdens de demonstraties van de afgelopen weken, doken IS-vlaggen op. De voorzitter zegt dat de moskee afstand neemt van de overtuigingen van de terreurorganisatie.
'Daar nemen wij op allerlei manieren afstand van, door middel van de preken van onze imam Sheikh dr. Rachid Nafi, die keihard de praktijken van IS heeft veroordeeld. Maar ook door lezingen en door artikelen op onze website. Er wordt soms gedaan alsof de hele moslimgemeenschap achter IS staat. Het tegendeel is echter waar.'
In het verleden raakte de as-Soennah moskee in opspraak door radicale uitspraken van de toenmalige imam Fawaz Jneid. Inmiddels is Fawaz niet meer werkzaam bij de moskee, hij werd in 2012 geschorst door het bestuur.