Spoeddebat over demonstraties: spannende dag voor burgemeester Van Aartsen

DEN HAAG - Hij stond vanochtend met een grote foto op de voorpagina van de Telegraaf, de Haagse burgemeester Jozias van Aarsten. Aan zijn kleding is te zien dat hij net terug komt van vakantie, een Franse fles melk in zijn hand. Of de burgemeester echt van zijn vakantie heeft kunnen genieten is nog maar de vraag. Tijdens zijn afwezigheid is er een hoop gebeurd in zijn stad. Door verschillende demonstraties in de Schilderswijk loopt de spanning hoog op.
Donderdagavond moet Van Aartsen in de gemeenteraad tekst en uitleg geven in een spoeddebat over de manier waarop het stadsbestuur met recente demonstraties in de Schilderswijk is omgegaan. Hoe het zover heeft kunnen komen en hoe er na afloop is gecommuniceerd door het college zal daar zeker aan de orde komen.
Publicist en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga kent de IS-aanhangers in de Schilderswijk goed en deed ook aangifte tegen een paar van hen. Hij verwacht dat het debat met een sisser zal aflopen. 'Maar ik hoop wel dat dit een waarschuwing voor Van Aartsen is geweest. Hij zal moeten zorgen dat hij beter geïnformeerd wordt door zijn ambtenaren en er zal meer beleid op radicalisering gemaakt moeten worden.' 

Pijnlijk naïef

Wijbenga vindt het verder pijnlijk naïef dat er toestemming is gegeven voor demonstraties in de Schilderswijk. 'Dat is een inschattingsfout geweest. Als extreem rechts wil demonstreren dan zoeken we daar toch ook een afgelegen plek voor?' Wijbenga hoopt dat het nu duidelijk is voor het stadsbestuur dat radicalisering een onderdeel is geworden van de samenleving. 

Drie omstreden protesten

De Schilderswijk was de afgelopen weken het toneel van drie omstreden protesten: twee van radicale moslims en één tegen moslimextremisme. Op 4 en op 24 juli demonstreerden moslimfundamentalisten. Daarbij riepen ze antisemitische leuzen. Er werden zwarte vlaggen van de extremistische Islamitische Staat gedragen en een journaliste werd belaagd. Volgens het Centraal Joods Overleg (CJO) werd ook meerdere keren de Hitlergroet gebracht.
Het gezaghebbende Simon Wiesenthal Center reageerde geschokt. Het centrum vroeg Van Aartsen een volgende demonstratie te verbieden 'voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld'.

Ongeregeldheden in de Schilderswijk

Afgelopen zondag hield de organisatie Pro Patria (voor het vaderland) een demonstratie tegen moslimextremisme. Ongeveer 200 mensen liepen mee met de 'mars van de vrijheid' door de Schilderswijk. De organisatoren vinden dat er te weinig wordt opgetreden tegen Nederlanders die de Islamitische Staat steunen. Er braken ongeregeldheden uit, toen een groep jongeren bij een onaangekondigd tegenprotest stenen naar de demonstranten gooiden. De ME greep in om een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Zes mensen werden opgepakt.

Spoeddebat donderdagavond

De Partij voor de Vrijheid, Groep De Mos en de SP in de Haagse gemeenteraad hebben om het spoeddebat gevraagd. 'De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden. Dat is ons advies', zei SP-fractievoorzitter Bart van Kent. 'Juist nu moet een burgemeester de leiding nemen.' De PVV eiste eerder al het opstappen van Van Aartsen. 'Een burgemeester die niet optreedt tegen Jodenhaat en bedreiging van journalisten, heeft wat de PVV betreft niets te zoeken in de stad van vrede en recht. Den Haag verdient beter', zei fractievoorzitter Léon de Jong.